Diet of the European eel Anguilla anguilla (Linnaeus, 1758) in two transitional waters of Southwestern Mediterranean

Derbal F., Hamdi S., Rouag-Laouira L., Chaoui L., Kara M.H.

Date de parution: mai 2022
Volume: 46
Number: 1
Pagination: 003-011
Editeur: Société Française d'Ichtyologie
doi: https://doi.org/10.26028/cybium/2022-461-001
Notes:

Corresponding author: Mohamed Hichem Kara, kara_hichem@yahoo.com

Résumé

On the North African coast, data on the biology and ecology of the European eel Anguilla anguilla (L., 1758) are very sparse, despite the economic and ecological status of this species. This study aims to collect basic on the fractions of the populations that colonize two transitional waters in eastern Algeria. We provide here the first information on the composition and variations of the diet of A. Anguilla in Mellah lagoon (MLML) and Wadi El Kebir (WEK). During one year (December 2008-November 2009), a total of 1120 eels (NML = 625; 24.3 < TL < 75.8 cm; 23 < TW < 842 g; NWEK = 495; 23.5 < TL < 83 cm; 23 < TW < 1470 g), was sampled. Qualitative and quantitative variations of the diet are looked for in the two sites according to season and development stages. The annual mean values of the coefficient of digestive vacuity were respectively 38.1% and 53.1%. This coefficient varies according to season and development stages. Anguilla anguilla is opportunistic and diversifies its diet between molluscs, teleost fish and Macrophyta, with a preference for crustaceans in the two ecosystems (%IRIML = 89.98%, IRIWEK = 96.15).

Mots-clés: Anguilla anguilla - Eastern Algeria - Feeding - Mediterranean - Transitional waters
Résumé en français

Régime alimentaire de l’anguille européenne Anguilla anguilla (L., 1758) dans deux masses d’eau de transition de Méditerranée sud-occidentale

Sur la côte nord-africaine, les données sur la biologie et l’écologie de l’anguille européenne Anguilla anguilla (L., 1758) sont éparses, malgré son statut économique et écologique. Cette étude a pour objectif de recueillir des informations de base sur les fractions de populations qui colonisent deux écosystèmes paraliques de l’est algé­rien. Nous étudions ici la composition et les variations du régime alimentaire d’A. anguilla de la lagune Mellah (ML) et de l’oued El Kebir (WEK). Entre décembre 2008 et novembre 2009, 1120 anguilles provenant des deux sites (ML : 625 individus, 24,3 < Lt < 75,8 cm, 23 < Wt < 842 g ; WEK : 495 individus, 23,5 < Lt < 83 cm, 23 < Wt < 1470 g), ont été analysées. Les variations qualitatives et quantitatives du régime alimentaire ont été recherchées dans les deux sites et en fonction des saisons et du stade de développement. Les valeurs respectives du coefficient de vacuité digestive moyen annuel sont de 38,1% et de 53,1%. Ce coefficient fluctue sensiblement en fonction de la saison de capture et du stade de développement des poissons. Anguilla anguilla est opportuniste et diversifie son alimentation entre mollusques, téléostéens et macrophytes, mais avec une préférence pour les crustacés dans les deux écosystèmes (%IRIML= 89,98 ; %IRIWEK = 96,16).

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