Comparison of feeding apparatus and feeding intensity of the European sardine (Sardina pilchardus) off Morocco in two Atlantic upwelling areas with different seasonal activity

Ouakka K., Yahyaoui A., Mesfioui H., El Ayoubi S., Bensbai J.

Date de parution: octobre 2018
Volume: 42
Number: 3
Pagination: 257-263
Editeur: Société Française d'Ichtyologie
Notes:

Corresponding author: Kenza Ouakka, ok.kenza@yahoo.fr
National Fisheries Research Institute, INRH, Laboratory of aquatic animal pathology, BP: 5268, 90000 Dradeb, Tangier, Morocco

Résumé

This study investigates the feeding intensity and the morphology of the feeding apparatus (gill rakers) of the European sardine Sardina pilchardus (Walbaum, 1792) in two hydro-dynamical contrasting areas of the eastern boundary upwelling system off Morocco. North, one area is characterized by a summer upwelling while South, the other area is more productive with a strong and almost permanent upwelling. Fish from both areas differ in their feeding intensity, fish condition and gill raker number but no difference is found in the length of the first lower branchial arch. Fish from the southern fishing area are characterized by higher gill raker number and higher feeding intensity mainly from January to May, while specimens from the other area have a significantly lower gill raker number and higher feeding activity from July to November. The high values of fullness index during summer-autumn and the lower value of gill raker number suppose that S. pilchardus from the latter area feed more intensively on larger preys, taking advantage from the trophic conditions prevailing during these seasons. In the southern area, S. pilchardus develop more many gill rakers which might allow to filter the smaller and more abundant preys. These results show that seasonal differences in environment conditions, i.e. permanent versus seasonal upwelling that induce differences in the available resources, may have shaped differently the feeding apparatus, the feeding activity and the condition of S. pilchardus.

Mots-clés: Clupeidae - Feeding intensity - Fish condition - Gill raker number - Sardina pilchardus - Small pelagic - Upwelling
Résumé en français

Comparaison de l’appareil d’alimentation et de l’intensité alimentaire chez la sardine (Sardina pilchardus) dans deux zones d’upwelling de l’Atlantique marocain marquées par une saisonnalité hydrodynamique différente

Cette étude explore l’activité alimentaire et la morphologie de l’appareil d’alimentation (branchiospines) chez la sardine européenne Sardina pilchardus (Walbaum, 1792) dans deux zones d’upwellings côtiers en face du Maroc : une zone septentrionale caractérisée par une activité saisonnière estivale de la résurgence, et une zone méridionale marquée par un upwelling quasi permanent et plus productive. L’indice de réplétion, le coefficient de condition et le nombre de branchiospines de S. pilchardus provenant de chacune des zones sont statistiquement différents, mais la longueur du premier arc branchial gauche ne présente pas de différence significative. S. pilchardus développe plus de branchiospines dans la zone située au sud que dans celle située au nord, et son activité alimentaire est plus intense de janvier à mai. La réplétion stomacale est importante chez les spécimens de cette zone, notamment de juillet jusqu’à novembre. Les valeurs élevées de l’indice de réplétion chez les S. pilchardus de la zone nord et le faible nombre de branchiospines suggèrent qu’elles tirent profit des conditions trophiques locales en se nourrissant de proies plus larges particulièrement en été. Les résultats montrent que des différences saisonnières dans les conditions environnementales, i.e. upwelling saisonnier ou upwelling quasi permanent influant sur la ressource disponible, induiraient des différences dans le nombre de branchiospines, le coefficient de condition et l’indice de réplétion des S. pilchardus.

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