Current and emerging small-scale fisheries and target species in Cabo Verde, with recommendations for pilot actions favouring sustainable development

González J.A., Monteiro C.A., Correia S., Lopes E., Almeida N., Martins A., Gaztañaga I., González-Lorenzo G., Arenas-Ruiz R., Tejera G., Lorenzo J.M.

Date de parution: novembre 2020
Volume: 44
Number: 4
Pagination: 355-371
Editeur: Société Française d’Ichtyologie
doi: https://doi.org/10.26028/cybium/2020-444-006
Notes:

Corresponding author: José A. González, pepe.solea@ulpgc.es

Résumé

Fishing activity is a primary sector of great socioeconomic importance for the archipelago of Cabo Verde (eastern-central Atlantic), and has played a relevant role in strengthening food security, reducing poverty, job creation, balance of payments equilibrium and Gross Domestic Product. So, this review was needed to make small-scale fisheries visible in a Developing Island Country with a fast-growing tourist industry. The aims of this study were to make an updated description of small-scale fisheries and their target species, then to point out new or emerging fisheries and propose some pilot actions and challenges to sustainable fisheries development, as a research-based baseline for future regional plans. The difficulties faced today by this sector are: a high degree of unpredictability, seasonality, perishability of the fishery product, risks associated with the activity, and low educational level of most operators. Fishing vessels vary enormously in size and on-board equipment. Biodiversity of resources targeted by these multispecific fisheries involves some 180 species. Due to the large size of Cabo Verde EEZ, its fishing resources are diverse and some reach exploitable biomasses. Tuna fishing in principle is the resource with the greatest potential. Emphasis should be placed on the development of added-value products and the establishment of a quality control system. Possible fisheries development should be planned as a smallscale or artisanal scheme and further cooperation projects will be useful for the country.

Mots-clés: Action plan - Cabo Verde - Eastern-central Atlantic - Emerging fisheries - Seafood products - Small-scale fisheries
Résumé en français

Pêche artisanale contemporaine et émergente ; espèces cibles aux îles du Cap-Vert, avec recommandations d’actions pilotes pour le développement durable

L’activité de pêche est un secteur primaire d’une grande importance socio-économique pour l’archipel du Cap-Vert (Atlantique centre-est) et a joué un rôle majeur dans le renforcement de la sécurité alimentaire, la réduction de la pauvreté, la création d’emplois, l’équilibre de la balance des paiements et l’augmentation de la valeur de la production nationale. Ainsi, ce travail de révision est nécessaire pour rendre visible la pêche artisanale dans ce Pays Insulaire en Développement où l’industrie du tourisme se développe rapidement. Les objectifs de cette étude sont de réaliser une description actualisée des pêcheries artisanales et de leurs espèces cibles ; de signaler certaines pêcheries nouvelles ou émergentes ; d'identifier des actions pilotes et des défis sur le développement durable des pêches, comme base de recherche pour les futurs plans régionaux. Les difficultés rencontrées aujourd’hui par ce secteur sont le degré élevé d’imprévisibilité, la saisonnalité, la périssabilité du produit de la pêche, les risques liés à l’activité et le faible niveau de formation de la plupart des opérateurs. Les bateaux de pêche varient énormément en taille et en équipement de bord. La biodiversité visée par les pêcheries artisanales multispécifiques concerne quelque 180 espèces. Du fait de l’extension importante de la ZEE du Cap-Vert, ses ressources halieutiques sont diverses et certaines d’entre elles possèdent des biomasses exploitables. La pêche au thon est en principe la seule ressource qui a un grand potentiel. L’accent doit être mis sur le développement de produits à valeur ajoutée et la mise en place d’une système de contrôle de la qualité. Le développement éventuel des pêcheries devrait être planifié dans le cadre d’un projet artisanal ou à petite échelle et des projets de coopération seraient utiles au pays.

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